Designcubed were commissioned to build a family home on a back garden plot which had a difficult planning history having twice been refused planning with other architect’s schemes. The design contours the house to the 3m change in level across the site. Entered via a sliding gate from the street opening out onto an upper courtyard, the top level of the house contains 3 bedrooms and a study. A central staircase runs down into an open plan lower level containing living room with woodburner, kitchen/diner and snug/garden room. The design is camoflaged with a green roof, and pergola planted with climbing vines.

Light is brought into the house via a striking linear skylight running the length of the boundary wall, over the staircase and finishing where the house ends. This creates a spine of light which penetrates the entire house. Windows have been carefully placed to frame the surrounding trees, creating a peaceful, woodland feel.  The downstairs living area features floor to ceiling windows that flow outside with long views of the terrace, stream and woodland beyond.

Planning granted via appeal 2016. Construction commenced in December 2016.

Church Avenue
Beckenham, London, UK

Church Avenue

Beckenham, London, UK

Designcubed were commissioned to build a family home on a back garden plot which had a difficult planning history having twice been refused planning with other architect’s schemes. The design contours the house to the 3m change in level across the site. Entered via a sliding gate from the street opening out onto an upper courtyard, the top level of the house contains 3 bedrooms and a study. A central staircase runs down into an open plan lower level containing living room with woodburner, kitchen/diner and snug/garden room. The design is camoflaged with a green roof, and pergola planted with climbing vines.

Light is brought into the house via a striking linear skylight running the length of the boundary wall, over the staircase and finishing where the house ends. This creates a spine of light which penetrates the entire house. Windows have been carefully placed to frame the surrounding trees, creating a peaceful, woodland feel.  The downstairs living area features floor to ceiling windows that flow outside with long views of the terrace, stream and woodland beyond.

Planning granted via appeal 2016. Construction commenced in December 2016.